KatAnyaKonyhája

“Anyád leves”

DSC05050

A recept drága apai nagymamámtól származik. Szüleim is nagyon megkedvelték, ezért jelentősebb események alkalmával ez a leves az ünnepi ebéd része volt. Többek között eljegyzésünk alkalmával is ezt főzte anyukám.  Nagyon ízlett a vőlegényemnek, ilyet még nem evett. Igazából neve sem volt. Esküvő után egyszer a férjem kérte, hogy főzzek olyan ” anyád” levest. Kérdőn néztem rá, nem tudtam hirtelen, mire gondol. ” Hát tudod olyat, ami az “eljegyzésünkkor volt” -mondta. Rögtön eszembe jutott. Na azóta mindnyájan csak  Anyád levesnek hívjuk. Ezután a leves után nálunk  második fogásként mindig rántott csirke volt, hagymás tört burgonyával, és idénynek megfelelő savanyúsággal.

Hozzávalók:

1 nagyobb csirke aprólék

2 közepes fej vöröshagyma,

1 kis pohár tejföl

zsír, pirospaprika, só

A hagymákat nagyon apróra összevágjuk

DSC04726

Én általában reszelni szoktam, mert főleg tavasszal az öreg hagyma már elég nehezen fő szét – a csirke hamarabb megpuhul, mint pl . a disznó v. marha hús-, azután a zsíron megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és beletesszük a húsdarabokat.

DSC04729

Fedő alatt pároljuk. Amikor már félpuha, szórunk rá egy pici lisztet, és felengedjük annyi vízzel, hogy a húst jól ellepje, de ne legyen híg sem.   Mikor a hús kellően puha, belekeverjük a tejfölt és összeforraljuk. ( A tejfölt kikeverjük egy kis tálban, teszünk hozzá egy merőkanálnyi levest, és úgy öntjük a fazékba, akkor biztosan nem fog kicsapódni, nem lesz “csomós”)

Levesbetét:

DSC04987

30 dkg lisztből 1 tojásból vízzel nem túl lágy  és nem is kemény tésztát készítünk. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk. kifőzzük Leszűrve, meleg vízzel leöblítve  kevés forró zsírba tesszük.

DSC05028

Tálaláskor a tányérba szedett nokedlire merjük a forró levest.

DSC05088

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!