Anya kedvence! 😀
0,5 kiló liszt
5 dkg vaj, vagy margarin, olvasztva vagy szoba hőmérsékleten
8 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
1 dkg só (csipet)
2 db tojássárgája
2,5 dl tej
+ tojás a kenéshez, citromhéj, vaníliás cukor
Kovász: 1/3 tejet fellangyosítjuk, bele 1 kkan cukrot, élesztőt, és bele teszünk annyi lisztet, hogy tejföl sűrűségű pépet kapjunk. félretesszük, hagy fusson 🙂
a maradék tejben elkeverjük a porcukrot, a 2 tojás sárgáját és a sót.
Tészta: A liszthez hozzá adjuk a kovászt, a vajat és a tejet és összedolgozzuk. Gombóccá formálva félre tesszük, de a tetejét vékonyan kenjük meg olajjal, majd takarjuk le. 40 fokon kelesztjük.
gyúrjuk át a tésztát, majd ismét gombóccá formálva lekenjük, és 20-25 percig ismét kelesztjük.
Formázás: a tésztát kb 6 dekás darabokra osztjuk, gömbölyítjük és letakarjuk és ismét hagyjuk kb 20 percig
a gombócokat ketté vágjuk, hurkákat csinálunk belőle, majd kettesével összefonjuk. Sütőlemezre tesszük lekenjük tojással. Én egy kis időre a meleg, kinyitott sütőajtóra szoktam tenni letakarva, hogy keljen még egy kicsit. Újra lekenjük majd 180 fokon pirosra sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: