KatAnyaKonyhája

Briós

Anya kedvence! 😀

brios2

0,5 kiló liszt

5 dkg vaj, vagy margarin, olvasztva vagy szoba hőmérsékleten

8 dkg porcukor

2,5 dkg élesztő

1 dkg só (csipet)

2 db tojássárgája

2,5 dl tej

+ tojás a kenéshez, citromhéj, vaníliás cukor

Kovász: 1/3 tejet fellangyosítjuk, bele 1 kkan  cukrot, élesztőt, és bele teszünk annyi lisztet, hogy tejföl sűrűségű pépet kapjunk. félretesszük, hagy fusson 🙂

a maradék tejben elkeverjük a porcukrot, a 2 tojás sárgáját és a sót.

Tészta: A liszthez hozzá adjuk a kovászt, a vajat és a tejet és összedolgozzuk. Gombóccá formálva félre tesszük, de a tetejét vékonyan kenjük meg olajjal, majd takarjuk le. 40 fokon kelesztjük.

gyúrjuk át a tésztát, majd ismét gombóccá formálva lekenjük, és 20-25 percig ismét kelesztjük.

Formázás: a tésztát  kb 6 dekás darabokra osztjuk, gömbölyítjük és letakarjuk és ismét hagyjuk kb 20 percig

a gombócokat ketté vágjuk, hurkákat csinálunk belőle, majd kettesével összefonjuk. Sütőlemezre tesszük lekenjük tojással. Én egy kis időre a meleg, kinyitott sütőajtóra szoktam tenni letakarva, hogy keljen még egy kicsit. Újra lekenjük majd 180 fokon pirosra sütjük.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!