Képviselő fánk

A hétvégén volt egy kis névnapozás, meg nyugdíjas búcsú. Tanakodtam, mit süssek. Egyeztettem a barátnőmmel, azt mondta ő nem ad tippet, elég neki a sajátját kitalálni… süssek amihez kedvem van 😀

Sütöttem… 😀

Egyszer már vittem nekik, és mindenkinek ízlett. Még a kis étkű barátosnénk is falta, sőt ezt reggelizett 😀

Így hát arra gondoltam miért ne lehetne képviselőfánk, azt úgy sem vállalja be egyik csaj sem 😀

kell hozzá :

10 dkg zsír vagy margarin

10 dkg liszt

3-4 tojás

csipet só, cukor

10 dkg víz

A zsiradékot a vízzel, sóval, cukorral felforraljuk, beletesszük a lisztet és reszteljük. (amíg el nem válik az edény oldaláról)

Resztelés hőkezelés, mozgatás közben történő hevítés

Mikor már langyos, hozzáadjuk egyenként a tojást, közben robotgéppel jól összedolgozzuk. Álljon szépen össze a massza, ne legyen folyós.

9-es csövön keresztül, habzsákból, tiszta sütőlemezre egyforma kupacokat nyomunk. Ha nagyobb fánkocskákat szeretnél, akkor nagyobb csővel is dolgozhatsz, én direkt ez a méretet választottam. Én egy kicsit meg szoktam spriccelni vízzel sütés előtt. A nyomásnál hagyjál elég távolságot, mert szépen fel fognak jönni a halmok.

Forró, gőzös sütőben, 180 fokon megsütjük.

Hagyjuk hűlni, majd levágjuk a tetejét.

Krém:

1/2 liter tej

7 dkg krémpor

15 dkg cukor

3 db tojás

A tojást a krémporral,  és a tej 1/3 részével elkeverjük, a többi tejet felforraljuk. Ha felforrt, hozzá adjuk a tojást, és sűrűre főzzük.

A fehérjét 3/4 -ig felverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Ha kész, a forró pudinghoz adjuk.

Megjegyzem, én egybe kevertem bele a tojást, és így is tökéletes volt 🙂

A tetejét lehet karamelizált cukorba mártani, (könnyebb még felvágás előtt) és pirított szeletelt mandulával megszórni.

Címkék:
Tovább a blogra »