KatAnyaKonyhája

Panettone

   DSC04934 

A tésztakészítés könnyű, és rövid ideig tart, de időben hozzá kell kezdeni, mert a kelesztéshez összesen 6 óra szükséges (2 lépésben)

A sütési idő: 55-60 perc

Sütési hőmérséklet: 15 percig 200 fok (gáz 6-os fokozat)

40-45 percig 180 fok (gáz 4-es fokozat)

 

Hozzávalók:

450 gr rétesliszt + finomliszt a gyúráshoz

1 teáskanál só

75 gr nádcukor

10 gr szárított élesztő

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

1 egész tojás + 4 tojás sárgája

1 teáskanál vanília kivonat

150 ml meleg tej

175 gr puha vaj ( most szembesültem vele, hogy ezt kifelejtettem a tésztából :), de ettől függetlenül sikerült, és ehető 🙂 )

75 gr aranymazsola

125 gr kandírozott citrom és narancshéj

1 tojásfehérje a kenéshez (elhagyható)

Nem mindenki szereti a mazsolát, ezért az elhagyható… viszont helyette mindenképp tegyünk bele akkor a kandírozott gyümölcshéjból többet, mert mindenképp szükséges ez a mennyiség (200 gr)

1. Szitáljuk tálba a lisztet és a sót, keverjük bele a cukrot, a szárított élesztőt, a reszelt citrom és narancshéjat.

Keverjük össze a tojást a 4 sárgájával, adjuk hozzá a vanília kivonatot majd öntsük a meleg tejbe és keverjük el..

Öntsük rá a lisztre, kicsit gyúrjuk össze, majd boritsuk lisztezett deszkára és gyúrjuk puha, rugalmas tésztává.

Apránként dolgozzuk bele a  vajat (amit ugye én sikeresen kifelejtettem). Formáljuk cipóvá, és tegyük egy lisztezett tálba, fedjük le folpackkal, tegyük meleg helyre és kelesszük 3-4 órán keresztül.

 DSC04765

2. Borítsuk a deszkára a tésztát, gyúrjuk át, majd dolgozzuk bele a mazsolát, és a kandírozott gyümölcshéjakat.

 DSC04773

Tegyük bele a sütőformába, a tetejét vágjuk be kereszt alakban, majd ismét takarjuk le a folpackkal és hagyjuk továbbkelni 1-2 órán át.

 DSC04793

3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra ( gáz: 6-os fokozat ), kenjük meg a kissé felvert tojásfehérjével a tészta tetejét, majd tegyük a sütőbe és

süssük 15 percen keresztül, majd vegyük vissza 180 fokra ( gáz: 4-es fokozat ) és süssük tovább 40-45 percig, míg aranybarna nem lesz.

10 percig hagyjuk a formában, majd borítsuk rácsra.

 DSC04910

tejhez kitűnő!!! 

 DSC04966

 DSC04972

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!