A tésztakészítés könnyű, és rövid ideig tart, de időben hozzá kell kezdeni, mert a kelesztéshez összesen 6 óra szükséges (2 lépésben)
A sütési idő: 55-60 perc
Sütési hőmérséklet: 15 percig 200 fok (gáz 6-os fokozat)
40-45 percig 180 fok (gáz 4-es fokozat)
Hozzávalók:
450 gr rétesliszt + finomliszt a gyúráshoz
1 teáskanál só
75 gr nádcukor
10 gr szárított élesztő
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 egész tojás + 4 tojás sárgája
1 teáskanál vanília kivonat
150 ml meleg tej
175 gr puha vaj ( most szembesültem vele, hogy ezt kifelejtettem a tésztából :), de ettől függetlenül sikerült, és ehető 🙂 )
75 gr aranymazsola
125 gr kandírozott citrom és narancshéj
1 tojásfehérje a kenéshez (elhagyható)
Nem mindenki szereti a mazsolát, ezért az elhagyható… viszont helyette mindenképp tegyünk bele akkor a kandírozott gyümölcshéjból többet, mert mindenképp szükséges ez a mennyiség (200 gr)
1. Szitáljuk tálba a lisztet és a sót, keverjük bele a cukrot, a szárított élesztőt, a reszelt citrom és narancshéjat.
Keverjük össze a tojást a 4 sárgájával, adjuk hozzá a vanília kivonatot majd öntsük a meleg tejbe és keverjük el..
Öntsük rá a lisztre, kicsit gyúrjuk össze, majd boritsuk lisztezett deszkára és gyúrjuk puha, rugalmas tésztává.
Apránként dolgozzuk bele a vajat (amit ugye én sikeresen kifelejtettem). Formáljuk cipóvá, és tegyük egy lisztezett tálba, fedjük le folpackkal, tegyük meleg helyre és kelesszük 3-4 órán keresztül.
2. Borítsuk a deszkára a tésztát, gyúrjuk át, majd dolgozzuk bele a mazsolát, és a kandírozott gyümölcshéjakat.
Tegyük bele a sütőformába, a tetejét vágjuk be kereszt alakban, majd ismét takarjuk le a folpackkal és hagyjuk továbbkelni 1-2 órán át.
3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra ( gáz: 6-os fokozat ), kenjük meg a kissé felvert tojásfehérjével a tészta tetejét, majd tegyük a sütőbe és
süssük 15 percen keresztül, majd vegyük vissza 180 fokra ( gáz: 4-es fokozat ) és süssük tovább 40-45 percig, míg aranybarna nem lesz.
10 percig hagyjuk a formában, majd borítsuk rácsra.
tejhez kitűnő!!!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: