Előfordul, hogy egy-egy torta betöltése után kimarad egy kis krém, mert nem tudjuk úgy kiszámolni a mennyiséget. Most is ez történt… Gondolkodtam, hogy mit csináljak a kimaradt dobos-krémmel, süssek hozzá piskótát, és tekerjem fel???
Amikor ma kitaláltam hogy megcsinálom újra Konyhabuli híres bögrés palacsintáját (eredeti recept itt) akkor még nem is raktam össze a kettőt.
De amikor elkezdtem….
Szóval süssük ki a palacsintákat
Hozzávalók:
1 bögre liszt /2 dl a mérce /
1 bögre tej
2 tojás
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
pici olaj a kisütéshez
Válasszuk szét a tojásokat, a tojássárgájához adjuk hozzá a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, majd a tejjel keverjük csomómentesre. A fehérjét verjük fel habnak, és óvatosan keverjük bele a masszába.
Palacsintasütőben sütjük, de csak a közepére öntjük a tésztát, és a merőkanál aljával kb. 15 cm-es köröket formázunk.
És itt jön az hogy “Ízlés szerint megtöltjük” én ezt a maradék dobos krémmel tettem és egymásra tornyoztam a palacsintákat.
Egy kevés cukrot le karamellizáltam és egy palacsintatésztára öntöttem, lassan folyatva és közben gyorsan próbáltam elkenni. Egy vajas kés már legyen odakészítve, ezzel gyorsan bejelöljük a szeletek helyét. Ha végeztünk, már át is vághatjuk, de lényeg, hogy gyorsan legyenek a szeletek bejelölve, mert utána már erősen törik a karamell.
Nem volt ideje összeállni, mert gyorsan elfogyott. Ahogy főkóstolónk mondja: “ez is jó cucc” 🙂
És ha csak úgy megcsinálnád…
én egy torta körbekenéséhez használtam csak a krémből, és a jó része megmaradt… tehát egy dupla adag palacsintához kb. ezt a mennyiségű krémet ajánlom… (szerintem nem kell spórolni a kenésnél)
Dobos krém
Hozzávalók:
2 tojás
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg hűtőből épp kivett vaj
15 dkg étcsokoládé
2 dkg cukrozatlan kakaópor
A tojást a cukrokkal egy lábasban folyamatosan kevergetve kis lángon addig hevítjük, míg teljesen el nem olvad.
Ezután a robotgéppel addig habosítjuk, amíg szoba hőmérsékletűre nem hűl.
Ekkor belekockázzuk a vajat, elkeverjük. Nem baj, ha darabos marad, majd a csoki feloldja.
A csokoládét felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakaót és apránként, folyamatos keverés mellett a tojás habhoz adjuk.
Alaposan elkeverjük, sima krémet kapunk.
Hűtőben lehűtjük kicsit, majd tölthetjük a tortát.
Köszönöm. Ezt speciel úgy jött hogy volt egy kis maradék dobos krémem, viszont megkívántam a palacsintát!!!
Itt-ott leskelődök 😉 Persze javarészt otthon tanultam. Bár szerintem nem egy bonyolult dolog a főzés 😀 Tavaly elvégeztem egy cukrász tanfolyamot is, ott is ragadt rám egy-két dolog 😉
Honnan vagy ilyen ügyes háziasszony Kata?Édesanyádtól tanultad ezt a sok finomságot elkészíteni?Gratulálok mindkettőtöknek.Ezt a palacsintát holnap elkészítem.Üdvözlettel: Judit