A Katafakanala és a Batha porta közös játékának egyik lisztje a Dió! Vagyis, tulajdonképpen, fele-fele arányban dió és málna.
Ez a liszt a diópréselés után visszamaradt 100% diópogácsából, őröléssel készül. Íze, illata karakteres, színe barna. Glutén érzékenyek, vegetáriánusok, vegánok, fogyókúrázók, diétázók, egészségesen étkezők és cukorbetegek is fogyaszthatják. Magas rosttartalmánál fogva a napi rostbevitelt emeli, ezzel enyhíti és megszünteti a bélrendszeri problémákat. A dióliszt a dióolajhoz hasonló jótékony hatást gyakorol szervezetünkre, sokrétűen felhasználható, könnyen emészthető. A szervezet számára fontos ásványi anyagokat tartalmaz; cinket, jódot, káliumot, foszfort és ként. Magas energiatartalmú, fehérjedús. A dióbél aminosavai az emberi szervezet számára létfontosságúak, megnövelt koncentrációban találhatók. Lizinben különösen gazdag. Ebből a pogácsából napi 4-5 dkg fedezi egy ember aminosav-szükségletét.
Ajánlott:
Palacsinta tésztákhoz, joghurtokhoz, müzlikhez keverve fogyasztható, valamint nagyon finom és ízletes kenyeret is süthetünk belőle. Lazacos halételekhez is kitűnő. A halva nevű, hazánkban is egyre ismertebb édességnek is remek, de készíthetünk még mézes süteményt is belőle.
Őrlemény megnevezése | Energia kcal | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Élelmi rost (g) |
---|---|---|---|---|---|
Dióliszt | 371 kcal | 34,3 | 12 | 24,6 | 14 |
Ha dió, akkor az nálam, mindenképp sütemény, mert nagyon szeretem. Általában, ha elmentünk cukrászdába, mindig Eszterházyt kértem, ami mostanában elég ritka, mert inkább megsütöm magunknak. Eredetileg Eszterházyt terveztem, aztán meggondoltam magam, s inkább mignont akartam… – végül is teljesen mindegy, gondoltam, a hangsúly a dión van! Mivel mindig van itthon fondant-om, bármelyik kisülhet belőle… 🙂
A következő hozzávalókból kevertem egy tésztát:
8 kanál liszt
2 kanál dióliszt
30 dkg cukor
10 dkg darált dió
4 tojás
10 evőkanál víz
fél csomag sütőpor
4 tojást kettéválasztottam, a sárgáját habosra kevertem, beletettem 1 cs. sütőport és a liszteket. A fehérjét 3/4-ig felvertem, beletettem a cukrot, és tovább vertem. Mivel az egész cukor bele került a fehérjébe, ezért sokkal krémesebb lett a hab, mint normál esetben! Én általában sütőkeretet használok, valahogy azt jobban szeretem, így azt tetem most is; előmelegített sütőbe tettem a tésztát, s vártam, mi sül ki belőle… 🙂
A krémhez:
2 tojássárgája
3 dl tej
3,5 dkg pudingpor
4 ek cukor (én utólag cukroztam, de egyszerűbb belefőzni a pudingba, ha kevés + porcukrot lehet hozzá keverni)
4 cl konyak és kb
kb 10 dkg darált dió, (de ízlés szerint változtatható)
A tojássárgáját a pudinggal és egy kis tejjel elkevertem, közben felraktam a tejet, s mikor a tej felforrt, beleöntöttem a pudingot, besűrűsödött, levettem a tűzről, hagytam kihűlni, majd miután teljesen kihűlt, belekevertem a diót és a konyakot is.
A piskótát kettévágtam, megkentem a krémmel. A széleit levágtam, megkóstoltam, s ekkor határoztam el, hogy ez jó így, ahogy van, nem lesz belőle mignon! 😉
A látszat ellenére semmi nincs a tetején, ilyen lett a piskótám sütés közben; egy kicsit morzsalékosabb a piskóta, így nehezebben kenhető rá a krém, de az íze mindenért kárpótol! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: