KatAnyaKonyhája

Extra diós sütemény

DSC05828

A Katafakanala és a Batha porta közös játékának egyik lisztje a Dió! Vagyis, tulajdonképpen, fele-fele arányban dió és málna.

Ez a liszt a diópréselés után visszamaradt 100% diópogácsából, őröléssel készül. Íze, illata karakteres, színe barna. Glutén érzékenyek, vegetáriánusok, vegánok, fogyókúrázók, diétázók, egészségesen étkezők és cukorbetegek is fogyaszthatják. Magas rosttartalmánál fogva a napi rostbevitelt emeli, ezzel enyhíti és megszünteti a bélrendszeri problémákat. A dióliszt a dióolajhoz hasonló jótékony hatást gyakorol szervezetünkre, sokrétűen felhasználható, könnyen emészthető. A szervezet számára fontos ásványi anyagokat tartalmaz; cinket, jódot, káliumot, foszfort és ként. Magas energiatartalmú, fehérjedús. A dióbél aminosavai az emberi szervezet számára létfontosságúak, megnövelt koncentrációban találhatók. Lizinben különösen gazdag. Ebből a pogácsából napi 4-5 dkg fedezi egy ember aminosav-szükségletét.

Ajánlott:

Palacsinta tésztákhoz, joghurtokhoz, müzlikhez keverve fogyasztható, valamint nagyon finom és ízletes kenyeret is süthetünk belőle. Lazacos halételekhez is kitűnő. A halva nevű, hazánkban is egyre ismertebb édességnek is remek, de készíthetünk még mézes süteményt is belőle.

Őrlemény megnevezése Energia kcal Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Élelmi rost (g)
Dióliszt 371 kcal 34,3 12 24,6 14

 

Ha dió, akkor az nálam, mindenképp sütemény, mert nagyon szeretem. Általában, ha elmentünk cukrászdába, mindig Eszterházyt kértem, ami mostanában elég ritka, mert inkább megsütöm magunknak. Eredetileg Eszterházyt terveztem, aztán meggondoltam magam, s inkább mignont akartam… – végül is teljesen mindegy, gondoltam, a hangsúly a dión van! Mivel mindig van itthon fondant-om, bármelyik kisülhet belőle… 🙂

A következő hozzávalókból kevertem egy tésztát:

8 kanál liszt
2 kanál dióliszt
30 dkg cukor
10 dkg darált dió
4 tojás
10 evőkanál víz
fél csomag sütőpor

4 tojást kettéválasztottam, a sárgáját habosra kevertem, beletettem 1 cs. sütőport és a liszteket. A fehérjét 3/4-ig felvertem, beletettem a cukrot, és tovább vertem. Mivel az egész cukor bele került a fehérjébe, ezért sokkal krémesebb lett a hab, mint normál esetben! Én általában sütőkeretet használok, valahogy azt jobban szeretem, így azt tetem most is; előmelegített sütőbe tettem a tésztát, s vártam, mi sül ki belőle… 🙂

 A krémhez:

2 tojássárgája
3 dl tej
3,5 dkg pudingpor
4 ek cukor (én utólag cukroztam, de egyszerűbb belefőzni a pudingba, ha kevés + porcukrot lehet hozzá keverni)
4 cl konyak  és kb
kb 10 dkg darált dió, (de ízlés szerint változtatható)

A tojássárgáját a pudinggal és egy kis tejjel elkevertem, közben felraktam a tejet, s mikor a tej felforrt, beleöntöttem a pudingot, besűrűsödött, levettem a tűzről, hagytam kihűlni, majd miután teljesen kihűlt, belekevertem a diót és a konyakot is.

A piskótát kettévágtam, megkentem a krémmel. A széleit levágtam, megkóstoltam, s ekkor határoztam el, hogy ez jó így, ahogy van, nem lesz belőle mignon! 😉

DSC05807

A látszat ellenére semmi nincs a tetején, ilyen lett a piskótám sütés közben; egy kicsit morzsalékosabb a piskóta, így nehezebben kenhető rá a krém, de az íze mindenért kárpótol! 🙂

extra diós sütemény

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!