A recept drága apai nagymamámtól származik. Szüleim is nagyon megkedvelték, ezért jelentősebb események alkalmával ez a leves az ünnepi ebéd része volt. Többek között eljegyzésünk alkalmával is ezt főzte anyukám. Nagyon ízlett a vőlegényemnek, ilyet még nem evett. Igazából neve sem volt. Esküvő után egyszer a férjem kérte, hogy főzzek olyan ” anyád” levest. Kérdőn néztem rá, nem tudtam hirtelen, mire gondol. ” Hát tudod olyat, ami az “eljegyzésünkkor volt” -mondta. Rögtön eszembe jutott. Na azóta mindnyájan csak Anyád levesnek hívjuk. Ezután a leves után nálunk második fogásként mindig rántott csirke volt, hagymás tört burgonyával, és idénynek megfelelő savanyúsággal.
Hozzávalók:
1 nagyobb csirke aprólék
2 közepes fej vöröshagyma,
1 kis pohár tejföl
zsír, pirospaprika, só
A hagymákat nagyon apróra összevágjuk
Én általában reszelni szoktam, mert főleg tavasszal az öreg hagyma már elég nehezen fő szét – a csirke hamarabb megpuhul, mint pl . a disznó v. marha hús-, azután a zsíron megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és beletesszük a húsdarabokat.
Fedő alatt pároljuk. Amikor már félpuha, szórunk rá egy pici lisztet, és felengedjük annyi vízzel, hogy a húst jól ellepje, de ne legyen híg sem. Mikor a hús kellően puha, belekeverjük a tejfölt és összeforraljuk. ( A tejfölt kikeverjük egy kis tálban, teszünk hozzá egy merőkanálnyi levest, és úgy öntjük a fazékba, akkor biztosan nem fog kicsapódni, nem lesz “csomós”)
Levesbetét:
30 dkg lisztből 1 tojásból vízzel nem túl lágy és nem is kemény tésztát készítünk. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk. kifőzzük Leszűrve, meleg vízzel leöblítve kevés forró zsírba tesszük.
Tálaláskor a tányérba szedett nokedlire merjük a forró levest.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: